Danes smo tudi na naši šoli zaznamovali dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Glavni namen tega dne je, da nas spodbuja k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane.
Problematika zavržene hrane je za vse velik izziv. Ne samo, da je hrana draga, hrane tudi ni etično zavreči, poleg tega zavržena hrana obremenjuje okolje. Povprečen Slovenec na leto zavrže 72 kg hrane. Koliko lačnih ust bi lahko nahranili samo učenci naše šole?
Zato je zelo pomembno, da s hrano ravnamo varčno, načrtujemo obroke, kupujemo lokalno in ostanke pripravimo za porabo novih jedi.
Tudi v šoli zavržemo veliko dobre hrane. Danes pa smo ravnali drugače. Pri kosilu smo si postregli sami. Na krožnik so si učenci naložili tiste jedi, ki jih jedo in toliko, kot pojedo. Vedra za odpadno hrano ni bilo na razpolago, razen vedra za piščančje kosti.
Namen je bil, da je krožnik ob koncu obroka prazen. Veseli smo, saj je bil namen dosežen. Na naših krožnikih so ostale samo kosti.
Poskušajmo vse dni v letu biti HRANOZAVESTNI.
Andreja Gregorinčič, vodja šolske prehrane