V nemškem mestu Rothenburg ob der Tauber je potekalo od 23. 7. – 25. 7. 2024 srečanje nagrajencev natečaja Nemci in njihovi sosedje – Mi v Evropi. Na razpisanem mednarodnem natečaju bavarskega ministrstva za šolstvo in kulturo je sodelovalo 4500 učencev iz petih držav. Prispevke so vložili tudi učenci OŠ Bakovci. Naši nagrajeni učenci so prejeli praktične nagrade. Med njimi je izstopalo delo  Eve Novak, zdaj že bivša učenka 9. razreda, za katero je prejela posebno nagrado in povabilo na predstavitev. Skupaj z mentorico Alenko Kolenko sta se podali na pot v Nemčijo.

V času bivanja v Rothenburgu je Eva pripravila v mestni hiši  razstavo o Prešernu, njegovem vsakdanjem življenju ter gospodarskem razvoju  Ljubljane.  S svojo odprtostjo je privabila veliko obiskovalcev na stojnico, jim zapela svoje avtorske skladbe, zaigrala tradicionalne slovenske ljudske pesmi ter predstavila optimistični pogled mladih v prihodnost. Veliko pohvale je požela tudi s strani slovenskega konzula v Münchnu, Gregorja Jovana, ter prejela povabilo na obisk konzulata. Ker je Eva prišla v ožji izbor finalistov, je na sklepni prireditvi v skupini med gimnazijci bila dodatno nagrajena s skupnim  drugim mestom med vsemi prispelimi prispevki.

Morda kdo ve, koga so otroci v Sloveniji klicali doktor Figfig? S tem uvodnim vprašanjem v laudaciji  Evi Novak je žirija izpostavila njen izjemen dosežek na  področju književnosti z naslovom  Live Life Podcast mit France Prešeren.

Besedilo ob podelitvi: Altersstufe 3 – Literatur

Platzierung: 2. Platz

Preisträger: Osnovna šola Bakovci in Murska Sobota, Eva Novak (9a)

Lehrkraft: Alenka Kolenko

Laudatio:

Live Life – Podcast mit France Prešeren

Kennen Sie den „Feigendoktor“? Es handelt sich um France Prešeren, den berühmten slowe-nischen Nationaldichter. Weil er bekannt dafür war, Kindern gerne Feigen zu schenken, erhielt er diesen liebevollen Spitznamen. Diese und viele weitere Informationen über den Dichter, das Leben in seiner Zeit und Veränderungen, die sich seitdem im Alltag sowie im Stadtbild Ljubljanas ergeben haben, vermittelt der Podcast der Schülerin Eva Novak. In einem fiktiven Interview mit dem Autor wird ein informatives Bild über die Person, die Zeit und die Stadt gezeichnet. Die charmante, sprachlich beeindruckend ausgefeilte Präsentation spricht die Zu-hörer ebenso an wie die kreative Konzeption an sich. Zuletzt belegt die professionelle Umset-zung eine hohe technische Kompetenz der Schülerin.

Die Jury zeichnet dieses Projekt mit einem zweiten Platz aus.

Vir:  Landesschülerwettbewerb „Die Deutschen und ihre östlichen Nachbarn – Wir in Europa“ – Feierliche Preisverleihung am Mittwoch, 24. Juli 2024, im Kaisersaal des Rathauses in Rothenburg ob der Tauber: Laudationes

Organizatorji so popestrili program srečanja mladih z vodenimi ogledi kulturnih in zgodovinskih znamenitosti mesta. Na lastno pest pa si je Eva z mentorico ogledala cerkev Spitalkirche Heilig Geist, kjer je Primož Trubar v času svojega bivanja in službovanja v Rothenburgu napisal Katekizem in Abecednik. Tako je Evino potovanje po poti slovenske pismenosti dobilo še poseben čar.

Prepričani smo, da bo Eva v prihodnosti še opozorila nase in njene prehojene poti ter  uresničene sanje. En delček poti pa smo jo spremljali  na OŠ Bakovci. Želimo ji vse najboljše.

Alenka Kolenko, mentorica