V petek, 15. 11. 2024, smo obeležili tradicionalni slovenski zajtrk, ki je osrednji dogodek Dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo tretji teden v mesecu novembru; od 11. ter do 17. novembra.

Letošnji slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.

Zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk ali drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas spomni, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na naših kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih in zadrugah, bolj sveža in okusnejša.

Najprej smo se vsi zbrali in skupaj pozajtrkovali. Po zajtrku so se nam pridružili še otroci iz vrtca in skupaj smo se razveselili prihoda čebelarjev; obiskala sta nas čebelarja Slavko in Jože, ki sta nam predstavila svoje delo, delo čebel in vrste medu. Ob tej priložnosti bi se jima radi zahvalili za obisk in vso podano znanje. Nato smo se v dveh skupinah lotili delavnic; 1. skupina (1. in 4. razred) je izdelala panje iz papirja/kartona ter čebelnjake iz tetrapaka. V 2. skupini (2. in 3. razred) so se lotili izdelave krave iz kartona in čebelic iz tulcev. Z obiskom so nas počastili tudi gasilci, ki so nam predstavili gasilna vozila ter primer gašenja ognja.

Dan je bil pester, zanimiv predvsem pa poučen.

zapisala učiteljica Tjaša Lebar